Zadanie dotyczyło przygotowania, na bazie tradycji lokalnego dziedzictwa kulturowego regionu małopolskich Karpat, cyklu działań edukacyjnych i promocyjnych dotyczących zielarstwa, obejmujących warsztaty oraz imprezę plenerową promującą tradycje zielarskie oraz wdrożenie tematu w regionie.  W ramach zadania  wdrożyliśmy pilotażową ofertę bezpłatnych warsztatów w tematach tradycji opartej na dziedzictwie kultury wiejskiej:  warsztatów przetwarzania ziół, zakładania przydomowych kulinarnych ogródków ziołowych, konkursu kulinarnego z ziołem w roli głównej, przygotowanie wydawnictwa tematycznego o ziołach. Podsumowaniem warsztatów były prezentacje produktów ziołowych podczas imprezy plenerowej – Karpackiego Jarmarku Smaku i Tradycji.

Warsztaty:

„Zdrowe słodycze dla naszych rodzin” – nauka przygotowania ekologicznych słodyczy dla dzieci” – praktyczny warsztat kulinarny.

„Przygotowanie materiału zielarskiego”
– praktyczna lekcja rozpoznawania ziół. uczestnicy uzyskają odpowiedzi na pytanie jak rozpoznawać, przetwarzać i przechowywać rośliny zielne bez utraty ich wartości.

„Warsztaty ogrodnicze”,
obejmujące tematy: jak założyć ogród ziołowy, jak uprawiać starodawne, prawie zapomniane rośliny zielne. Realizacja w ogrodzie ziołowym Fundacji.

Wykłady:

„Jedzenie ma znaczenie”
– wykład na temat zdrowego odżywiania.

„Zioła Beskidu Niskiego” – rozpoznawanie,   zbieranie i przechowywanie ziół kulinarnych i leczniczych.
Zastosowania ziół w kuchni i kosmetyce.

Pierwszym tematem warsztatów było przygotowanie materiału zielarskiego w oparciu o ogród ziołowy, powstały w 2017r. których uczestnicy uzyskali odpowiedzi na pytanie jak rozpoznawać, przetwarzać i przechowywać rośliny zielne bez utraty ich wartości. Drugim tematem warsztatów były warsztaty ogrodnicze, obejmujące tematy: jak założyć ogród ziołowy, jak uprawiać starodawne, prawie zapomniane rośliny zielne. Trzeci temat warsztatów to wykorzystanie ziół w ich aspekcie zdrowotnym i kulinarnym.

Odbył się również cykl wykładów na temat ziół, ziołolecznictwa i zastosowania ziół w kosmetyce.

Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego w ramach programu:

„Małopolska – czas na wieś”